Glifosat – środek chwastobójczy z grupy pestycydów wykorzystywany powszechnie na całym świecie w tym w Polsce w uprawie roślin. Pomimo, iż środek jest dopuszczony do stosowania w rolnictwie to jego bezpieczeństwo jest wysoce dyskusyjne i kontrowersyjne.
Jest wiele badań, które wskazują, że glifosat jest substancją, którą możemy nazwać hormonal diruptor, czyli substancją, którą zaburza działanie układu hormonalnego (w tym rozrodczego) i innych narządów i szlaków metabolicznych w organizmie.
Pomimo, że wyniki badań są sprzeczne to część badaczy udowodniła, że glifosat wykazuje aktywność estrogenową i/lub androgenową. Pomimo, że agencje żywnościowe i rolne wskazują, że w określonych dopuszczonych dawkach glifosat jest bezpieczny dla człowieka (40 mg glifosatu dla człowieka o wadze 80 kg/dziennie) to niejednokrotnie zdarza się, że w produktach żywnościowych normy zawartości glifosatu są znacznie przekroczone.
O zawartościach glifosatu w polskich produktach możecie znaleźć więcej info np. tutaj LINK
Najczęściej glifosat dostaje się do naszego organizmu przez spożywanie (rzadziej przez ekspozycje skóry) produktów przy produkcji których użyto tego środka. Bardziej narażone są osoby, które nie myją rąk a także owoców i warzyw przed ich spożyciem / obróbką termiczną.
Nie przeprowadzono dotychczas badań na ludziach z glifosatem w tak dużej dawce (i pewnie takich badań nie będzie w obawie o zdrowie ludzkie i etykę prowadzonych badań), jednak wydaje się, że produkty spożywcze z jego wysoką zawartością mogą przyczyniać się do takich chorób jak:
Oczywiście. Należy wykonać badanie moczu. Jeśli chciałbyś wykonać badanie w przystępnej cenie napisz do mnie ZAKŁADKA KONTAKT
W Polsce nie ma wartości referencyjnych dla stężeń glifosatu w moczu dla ogólnej populacji i osób szczególnie narażonych. W Niemczech uznaje się 0,5 ng/ml za wartość niebezpieczną, w Wielkiej Brytanii 0,15 ng/ml.
Należy zastanowić się nad dietą i jakością spożywanych produktów, zwłaszcza pochodzenia roślinnego – kasze, zboża i inne i rozważyć zmianę producenta od którego kupujemy dane produkty.
Warto zwrócić uwagę na dokładne mycie owoców i warzyw przed ich spożyciem. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie specjalistycznych płynów do usuwania pozostałości pestycydów, nawozów i zanieczyszczeń na przykład takich jak: https://bestmedicalbrands.com/croen-hypo-czyste-owoce-certyfikowany-plyn-usuwanie-pestycydow
Z punktu widzenia dzisiejszej medycyny nie ma zatwierdzonych terapii, których skuteczność udałoby się w pełni zatwierdzić naukowo. Proponowane na chwilę obecną metody są terapie suplementami i ziołami takimi jak: glicyna, węgiel aktywowany, kiszonki (głównie sok z kiszonej kapusty). Po kilku miesiącach warto wykonać kontrolny poziom glifosatu z moczu.
Źródło:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2021.627210/full#:~:text=According%20to%20the%20Endocrine%20Disruptor,endocrine%20disrupting%20effects%20of%20glyphosate.
https://www.glyphosate.eu/?gclid=Cj0KCQiA8aOeBhCWARIsANRFrQElnbD4MTYkU4NN0-dIeasCcScw1B3F3DvzpQF5QNrl3Twz9G-o5OwaAn7uEALw_wcB